ACTUALIDAD

Noticias

Valencia biovaloriza visita més de 200 hectàrees de bosc

Llíria, Serra, Utiel i Requena són els territoris en què treballarà aquest projecte de prevenció d’incendis

València Biovaloriza accelera els seus passos i tècnics del projecte, de les diferents entitats col·laboradores, han acompanyat el personal de TRAGSA als municipis on actuarà el projecte, perquè vegen in situ la complexitat de les tasques que realitzaran.
València Biovaloriza és un projecte encapçalat per la Diputació de València en el qual treballen conjuntament la Universitat Politècnica de València, les Mancomunitats Interior Terra del Vi i Camp de Túria, així com els municipis de Llíria, Serra, Utiel i Requena.
Aquesta iniciativa pionera en la prevenció d’incendis compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), financiado por La Unión Europea – NextGenerationEU.
L’objectiu del projecte és la prevenció d’incendis mitjançant la gestió forestal i l’ús de la biomassa, evitant d’aquesta manera que zones amb sobreabundància de massa forestal, en cas d’incendi, generen una deflagració més virulenta i difícil de controlar, afectant més hectàrees que altres zones on sí s’ha gestionat el bosc. Els boscos han de ser gestionats de manera sostenible, integrant els aspectes ambientals amb les activitats econòmiques, socials i culturals, amb la finalitat de conservar el medi natural al mateix temps que generar ocupació i col·laborar en l’augment de la qualitat de vida i expectatives de desenvolupament de la població rural. D’aquesta manera, es preveu que zones amb sobreabundància de pi recuperen la seua biodiversitat en facilitar el desenvolupament d’espècies autòctones com el ginebre i la carrasca, arbres amb un creixement més lent als quals el pi impossibilita el seu complet desenvolupament.
S’ha planificat l’actuació sobre un total de 200 hectàrees de terreny forestal públic repartides entre els municipis de Serra, Llíria, Utiel i Requena. Les parcel·les seleccionades són considerades de risc especial d’incendi a causa de la gran massa forestal i la poca gestió que s’ha realitzat sobre aquests boscos. D’aquest treball s’encarregarà l’empresa TRAGSA.
D’aquest tractament silvícola s’obtindran més de 1.000 tones de biomassa, que s’utilitzaran per a calderes d’edificis públics, com ara piscines públiques climatitzades. Un estalvi econòmic important mitjançant l’ús de recursos ja existents en el territori. A més, amb aquesta nova demanda de consum de productes forestals es potenciaran les plantes de pèl·lets com la de Serra i es fomentaran estudis per al possible ús de la biomassa en la construcció d’estructures.
El projecte València Biovaloriza pretén la valorització dels productes forestals de les zones on es treballarà, com a element per a la prevenció d’incendis i la dinamització del territori. D’aquesta manera es dona eixida a la matèria generada en la gestió dels boscos i els residus generats per l’agricultura, buscant acabar amb la crema de restes, un dels principals focus d’incendis dels últims anys.